Streektaal

Gouverneur Lantmeeters is beschermheer van het Limburgs

GENK

Gouverneur Jos Lantmeeters krijgt van Veldeke Bels(j) Limburg de titel ‘beschermheer van de Limburgse streektaal’. Niet alleen omdat hij het Genker dialect machtig is maar ook omdat hij het gebruikt. Zijn ambtsgenoot in Nederlands-Limburg kreeg eerder dezelfde titel.

“Voor mij is deze titel een hele eer”, zegt gouverneur Jos Lantmeeters. “Vooral ook omdat ik veel belang hecht aan de waarde die dialecten hebben. In een dialect kan je betere nuances leggen dat in het algemeen Nederlands. Er zijn ook woorden in het dialect die in onze traditionele woordenboeken gewoon niet voorkomen. Er wordt wel eens gewag gemaakt van het Limburgs, maar dat bestaat niet als een dialect. Wel zijn er verschillende vormen van dialect in onze provincie die veel gemeenschappelijk hebben.”

Papfles

Theo Bovens, gouverneur in Nederlands-Limburg, kreeg die titel vijf jaar geleden al. “Hij hecht ook veel belang aan dialect”, gaat Lantmeeters voort. “Maar dan aan het Maastrichts in zijn geval. We hebben ook afgesproken dat als we met elkaar in overleg gaan dat hij Maastrichts spreekt en ik Genker. Zo leren we van elkaar. Ikzelf heb het Genker met de papfles meegekregen. Heel onze familie, al onze neven en nichten spreken Genker. Jammer genoeg hebben we het niet aan onze kinderen kunnen meegeven. Dat kwam omdat mijn toenmalige partner uit een andere streek kwam en wij dat dus niet onder elkaar spraken.”

Varianten

In 1999 werd voor het eerst 21 februari door Unesco uitgeroepen als Dag van de Moedertaal. Voor Veldeke Bels(j) Limburg (VBL) reden genoeg om net op die dag Jos Lantmeeters uit te roepen tot beschermheer van de Limburgse streektaal. “Wij willen vooral de cultuurexpressie in zijn verscheidenheid aan Limburgse dialecten aanmoedigen”, zegt Felix Bergers, voorzitter van VBL. “Zowel op het podium als in geschriften. Ons doel is ook de taalvarianten een prominentere plaats in het straatbeeld geven. Bijvoorbeeld door muurschilderingen, verzen op stoeptegels, uithangborden of tweetalige straatnaamborden te stimuleren. Op dat vlak hebben we een hele achterstand ten opzichte van onze noorderburen in Nederlands-Limburg in te halen. We zijn dan ook blij dat we Jos Lantmeeters kunnen verheffen als beschermheer van de Limburgse streektaal. Hij heeft een warme band met zijn eerste taal en de grote vaardigheid om ze te gebruiken.” In normale omstandigheden werd de titel toegekend tijdens een officiële plechtigheid. Wegens corona is dat plechtig moment uitgesteld.